Hampaodling
Bildkälla boken "Lin och Hampa" av Kåre Fröier 1960
Om Hampa

Hampa är bland de första växterna som människan kultiverade. Den har odlats och använts av folk i världens alla hörn. Hampan är en mycket anpassningsbar växt, som kan odlas i alla klimat, därför tog nomadfolken med sig frön och sådde dit de kom. Linné döpte den kultiverade hampan till Cannabis Sativa L. Enligt den Virtuella Floran:"...tidigare en viktig kulturväxt som odlades både för de fettrika frukternas och de långa men grova stamfibrernas skull. " Läs mer i den Virtuella floran genom denna länk: till Virtuella Floran om Hampa

Fibrerna är starka och tål väder och vind, medan fröna är i sin helhet rika på protein och kostfibrer samt fulla av bra fettsyror inklusive Gammalinolensyra. Att använda örten som medicin var vanligt. Cannabis beskrevs som en effektiv och säker medicin bland medicinmän- och kvinnor.


Idag kultiverar vi någonting som kallas industrihampa, det är Cannabis-sorter med en kontrollerad låg halt Tetra-hydrocannabinol (THC). Industrihampa kostar inte Moder Jord mycket att producera. Du får större avkastning jämfört med andra fibergrödor och behöver inga fungicider eller pesticider. Oftast behövs ingen bevattning, bara gott om naturligt gödsel. Hampan luftar jorden och lämnar den i ett gott skick.


HampaberedningBilden nedan från boken "Lin och Hampa" av Kåre Fröier 1960.

Isolera och bygg med hampa!

Hampa i konstruktionen

Mikroskopiska porer i hampans fibrer ger bra isoleringsvärde, hög buffertkapacitet (vilket innebär att isoleringen ej kyls ner eller värms upp snabbt = jämn temperatur) och naturlig fuktreglering i huset. Alltså bidrar till ett jämnare, skönare klimat inomhus. Detta kallas att huset kan andas!

Hampaisoleringen har fått bästa resultat på mögeltester och fibern tål väta och temperaturer upp till 120°C utan att försvagas.

Skadedjur trivs inte i hampaisolering.

Thermo-Hampa och Svensk lösull kan användas i vind, tak, golv, innervägg och på fasad.

Isoleringen Thermo-Hampa har European Technical Approval ETA-05/0037 B2 och Brandklass E

-Isoleringsskivorna består av 83-87% hampafiber, 10-12% stödfibrer, 3-5% sodium bikarbonat (bakpulver för flamskydd)


Miljöfördelar

Hampafibrer innehåller inga miljöfarliga kemikalier och Thermo-Hampa är heller inte flamskyddat med några sådana.

Fibrerna kommer från en högst förnyelsebar källa. Hampa är en ettårig ört som är mycket snabbväxande - nästan fyra meter på 100 till 120 dagar. I en kubikmeter hampafiber (ca 50kg) lagras ca 75 kg koldioxid under växttiden. Vid odling, skörd och industriell bearbetning går det bort ca 13 kg koldioxid vilket ändå lämnar ca 62 kg koldioxid kvar i de färdiga fibrerna. När fibrerna blivit skivor som är klara att användas är 38kg CO2 kvar.


Hampaisolering=CO2-positiv

Hälsofördelar

Det finns stora hälsofördelar både för den som bygger och den som bor i ett hus isolerat med hampa:

-Isoleringen har inga små vassa fibrer som irriterar hud och andningsorgan när man bygger huset eller bor i huset.

-Hampan odlas industriellt utan besprutningsmedel och inga kemikalier används heller i förädlingsprocessen.

-Man kan arbeta med Thermo-Hampa utan munskydd och skyddsoverall.

-Isoleringen är flamskyddad med Sodium Bikarbonat(bakpulver) vilket ej avsöndrar farliga gifter vid brand.

 

Thermo-Hampa har fått ett flertal utmärkelser som ekologisk byggprodukt och den bär sedan 2004 R-märket vilket står för en bindande deklaration av alla råvaror som använts i produkten.

Vill du vårda ditt gamla eller nya hus är denna typ av andningsbar
isolering det absolut bästa då den hjälper till att hålla jämn fuktighet i
väggar och inne i huset.

 Thermo-Hampa användningsområden

Artikel i Gård & Torp om naturliga isoleringsmaterial. 

 ...och varför ska vi nu äta fågelfrön?


För det första är de goda, med ett knastrigt skal och en saftig nöt inuti. Hampafrön är dessutom ett riktigt högkvalitativt och klimatsmart livsmedel!

Högkvalitativ för att de innehåller övervägande nyttiga fettsyror i ett bra ratio, inklusive gla, och för att proteinet från hampanöten är så lättillgängligt för människans kropp.

Klimatsmart för att det är en koldioxidpositiv, miljöfrämjande källa till livsnödvändiga näringsämnen - det kostar inte Moder Jord att producera detta. Se tabell 1 för näringsanalys. Tabell 2 och 3 visar fettsyresammansättningen jämfört med andra vegetabiliska oljor respektive kompositionen av aminosyror i proteinet.


Hampafröt är fysiskt sett en nöt, men den innehåller inga nötallergener. De är rika på lättillgängliga proteiner (se tabell 3 nedan). De har ett knaprigt fiberrikt skal och en saftig kärna. Smaken påminner om pumpafrön när de är hela och när de är skalade smakar de precis som pinjenötter. Man kan använda dem i både söta och salta sammanhang. De hela är speciellt goda rostade med lite havssalt som en snack, i brödbak eller på en smulpaj. Man kan även grodda de hela fröna. Skalade hampafrön kan man använda i t.ex. smoothies, pesto, müsli eller att strö över en sallad.

Mjölet som man maler av frökakan är glutenfritt och gör sig utmärkt i pasta, blinis, pannkakor, knäckebröd eller limpor tillsammans med andra mjölsorter. Kan även användas som fiber och proteintillskott i smoothies. Ger saftighet och god nötig smak i bakverk.

Hampaprotein är en helt naturlig produkt som är gjord av endast hampafrön.


Hampfröolja innehåller över 70% omättade fettsyror och 0% kolesterol. Linolsyra, Alfa-linolensyra samt en del Gamma-linolensyra i perfekt proportion till varandra, vilket kroppen behöver dagligen för produktion och reglering av vissa hormoner, samt underhåll av immunsystemet och metabolismen. Oljan kan användas både utvärtes och invärtes.

I hampafrön finns inget THC oavsett om det är industrihampa eller inte.


Hampa i hudvårdsprodukter


Hampfröolja har en hög halt av essentiella fettsyror, inklusive Gammalinolensyra. Detta hjälper huden att skapa nya hudceller. Hampoljan är mild och återfuktande och utgör därför en utmärkt bas i olika hudvårdsprodukter. En mild bakteriedödande effekt gör att oljan även är en kvalitetshöjande ingrediens i tvålar och schampon.

Många med psoriasis och atopiska eksem upplever att produkter med hampolja i, eller ren hampolja, har en positiv effekt invertes och utvertes. Där kan även hampakläder vara sköna då dessa andas och är antistatiska.


Medicinsk Cannabis

är en mer eller mindre het potatis världen över. Trots att det finns 0 dödsfall som kan härledas till bruk av Cannabis som social drog eller medicinsk drog, behandlar auktoriteterna Cannabis som ett gigantiskt hot. Genom den mänskliga historen har Cannabis varit väl känd som en säker medicinalväxt och den föreskrevs för en rad olika symptom och sjukdomar ända fram till mitten på 1900-talet.

Läs mer om medicinsk cannabis på dessa länkar:


www.medicinskmarijuana.com
www.medicalcannabis.com

http://marijuanamovie.org
www.phoenixtears.ca
The Medical Cannabis Resource Center

ICAM

Hampatextilier


Om textilfibrer till hampakläder etc

Fibrerna finns i hampastjälkens bark och de bearbetas till textilfibrer mekaniskt eller kemiskt. Det är här kostnaden för hampa ligger - i den mänskliga insatsen under förädling.

Vid kemisk bearbetning används lut för att lösa upp limämnena i barken och rengöra fibrerna. Lutet tas sedan omhand i ett slutet återvinningssystem. Vid mekanisk bearbetning rötas stjälkarna i vatten (som också måste tas omhand i reningssystem efteråt) för att sedan hackas och sist skäktas tills de långa fibrerna ser ut som blont välkammat hår. Precis som med linfiber. Därav uttrycket lintott.


Hampatextilier är hållbara och önskvärda för att:
- de är vackra, slitstarka, smutsavstötande och hudvänliga
- hampa inte kräver konstbevattning, pesticider eller herbicider under odling och faktiskt förbättrar jorden
- odling av hampa motverkar växthuseffekten genom att växten omvandlar koldioxid till syre effektivare än andra växter
- växten ger högre avkastning än både lin och bomull

Hampatextilier är extremt sköna att ha på sig. De är mjuka och andas mycket bra vilket innebär att de leder bort fukt från kroppen samtidigt som de värmer eller svalkar. De har inte någon statisk elektricitet och lämpar sig bra för människor med känslig hy.

Hur tvättar man hampatexltilier? Hampa textilier håller bäst och mår bäst om du tvättar med naturliga tvättmedel utan enzymer, fintvättmedel är bäst. Hampatvål går också bra!

Tvättrådet i de flesta hampakläder är 30-40 °C, ingen torktumling. Ofta kan det faktiskt vara så att det räcker med att man hänger ut en tröja eller skjorta på vädring under natten, så är den redo att användas igen.

Vävda hampatextilier av långa fibrer har en krympmån ca 5-10%. Dropptorka eller låg centrifug, för att undvika veck på tyget. Hampafibrerna är stela till att börja med och de bryts när de blir tvättade och centrifugerade, därför syns veck som skapas i centrifugen tydligt. Ju fler tvättar desto mjukare, slinkigare tyg, som inte skrynklar sig.


Hampafibrer är smutsavstötande och funkar därför bra i dukar, stolsdynor eller gardiner.

I kläder är hampa isolerande och andningsbart, med bra skydd från UV-strålar. Tyget har ett fint fall och är neutralt och skönt att ha mot huden.

Hampans fibrer har hög dragstyrka, försök riva tyget som du kan göra med bomull, så får du se! Däremot beror det helt på väven hur mycket friktion tyget tål. De lättare tygerna upp t.o.m. 330g slits vid hög friktion. Ungefär som lintyg.

Du kan även läsa mer om industrihampa på www.hampa.net - Hampanätets hemsida.


Sök